Даталаб и социјална одговорност

Даталаб постојано ги почитува основните принципи на социјална одговорност:

 • фер и еднакво однесување на вработените,
 • етички и фер бизнис,
 • почитување на основните човекови права,
 • одговорно однесување кон животната средина,
 • чесен однос кон локалната заедница и пошироката заедница.

Однос према вработените, корисниците и партнерите

Вработените се нашето најголемо богатство.

Ние се стремиме да создадеме попривлечно работно опкружување за вработените и да го намалиме стресот што е неизбежен во ИТ секторот. Во нашата индустрија, 40-часовната работна недела е повеќе исклучок од правилото, но тоа не е случај со Даталаб. Не сакаме да ги оптоваруваме нашите вработени со прекувремена работа, бидејќи тоа директно влијае на падот на квалитетот на работата. Знаеме дека мозокот што повеќе одмара е покреативен. Затоа, ние претпочитаме да ги охрабриме вработените да размислуваат независно и да прифатат одговорност, а пожелно е активно учество во управувањето со компанијата.

Ние веруваме во споделување на профитот и внатрешната сопственост. Во Даталаб сакаме да имаме високо квалификуван персонал во секое ниво на компанијата. Нашите вработени се одликуваат со желба и посветеност на работа, високо ниво на знаење, самоиницијатива, упорност и професионален став. Со дополнителна обука, ние постојано сме сигурни дека нашите вработени имаат соодветно знаење покрај најновите технологии.

Ние веруваме во отворена комуникација и споделување на знаење.

Научивме дека споделувањето на знаење носи многу поголема корист отколку да се крие и ограничува. Ова е причината зошто нашите структури на податоци се достапни и бесплатни. Имаме слична врска со нашите клиенти и партнери. Отворено ги признаваме нашите грешки и веднаш ги објавуваме и поправаме. Ние не ги криеме затоа што знаеме дека развој на софтверот без грешки е невозможен. Го очекуваме истото од сите вклучени, бидејќи ова води само до пониски трошоци на проектот и постигнување на целите. Веруваме дека добрата соработка е клучот за опстанок и успех, затоа што денес е тешко за поединечни компании да очекуваат успех. Ова е причината зошто имаме воспоставено блиски односи помеѓу нас, нашите партнери и нашите клиенти.

Односи со заедницата (спонзорства, донации, волонтирање)

Спонзорства и донации на Даталаб

Во Даталаб се грижиме и имаме одговорност пред луѓето и местото каде што живееме. Преку донации и спонзорства, ние активно учествуваме во пошироки социјални настани – низ годините на нашето постоење, помагаме во донации и спонзорства колку што можеме. Ние донираме до 0,3% од нашата годишна добивка секоја година.

Како да добиете донација?

Покрај донирање парични средства, ние исто така донираме и софтвер на образовни институции, за да можат директно да ги едуцираат своите студенти со соодветните вештини потребни во околината во која ќе бидат вработени. Донираме на регистрирани здруженија од особено социјално значење.

 • Во јуни 2019 година, ние го поддржавме Спортскиот клуб за едрење Љубjана (ЈКЛ) во спроведување на едрење или камп за кампување во 2019 година во Пиран. JKL ќе им обезбеди на околу 50 деца активни и безгрижни пловидба за едрење.
 • Во јануари 2019 година, ние повторно финансиски го поддржавме ветуваниот млад возач, Марко ulkul, член на клубот AMD AMDlander и член на AMZS, кој се натпреварува во категоријата Сениор од 14-годишна возраст.
 • Во ноември 2018 година, ние сме ге. Лилјани Икантар, на која и е дијагностицирана тетраплегија, повторно донираше за да и помогне да ја реализира својата долгогодишна желба да го реши проблемот со домувањето на нејзината куќа, а со тоа да ги подобри условите за живеење и да им го олесни секој што ќе и помогне во лична нега.
 • Во октомври 2018 година, ние ја поддржавме фудбалската школа Маринко Галиќ, која обезбеди средства за набавка на фудбалски дресови.
  Во јуни 2018 година, повторно го поддржавме проектот на Домот Малчи Белишева, каде на децата им беа обезбедени безгрижни едриличарски денови покрај словенечкиот брег.
 • Во мај 2018 година, ние го поддржавме словенечкото здружение за глуви лица за слепи лица – ДЛАН. Средствата ќе бидат наменети за функционирање на здружението и за подобра имплементација на програми за социјална заштита насочени кон лица со глувост.
 • Во мај 2018 година се приклучивме на рекреативната кампања „Вода засекогаш“, во организација на Здружението „Кајак“ од Словенија и клубот „Кајак Кану“ Lубjана. Средствата се наменети за Сонцето куќа Сонце, кое ги кофинансира програмите за КУДВ Дорнава.
 • Во октомври 2017 година, ние сме ге. Лилјани Икантар, на која и е дијагностицирана тетраплегија, повторно донираше за да и помогне да ја реализира својата долгогодишна желба да го реши проблемот со домувањето на нејзината куќа, а со тоа да ги подобри условите за живеење и да им го олесни секој што ќе и помогне во лична нега.
 • Во јуни 2017 година, ние финансиски го поддржавме перспективниот млад возач, Марко Шкул, кој се натпреварува во возрасна категорија Јуниор 12-14. Марк Скуj е актуелен јуниорски национален шампион и е член на АКМ Мосте клуб и член на АМЗС кој ќе ги искористи средствата за покривање на трошоците за натпреварот. Годинава, таа започнува да настапува на Светските првенства во јуниор. Младиот manубjана ќе ја претставува Словенија во серија од три натпревари што ќе се одржат во Белгија (Генк), Франција (Ле Манс) и Финска (Алахарма).
 • Во 2017 година, повторно го поддржавме проектот Прва Лего лига Словенија. FIRST® LEGO® League (FLL) е меѓународна интердисциплинарна програма за истражување која ги мотивира младите луѓе да истражуваат, учат, експериментираат, соработуваат и соработуваат. Со помош на атрактивна роботика и легендарни блогирачки градежни блокови, тие се доведени во интерес за технологија и наука на ефикасен и забавен начин, со што се развива логичен и технички начин на размислување преку игра и дружење. Ги охрабрува да користат модерни технологии за корисни, хумани цели. Особено се потенцира креативноста (размислување „надвор од кутијата“), иновациите и тимската работа.
 • Во 2016 година, Даталаб, исто така, донираше 7.500 евра на Младинскиот центар Малчи Беличеведтон за летни одмори за деца кои живеат во домот, кои се лишени од безбедни и расни од growingубов. На овој начин, на децата им беше дозволено да ги поминат годишните одмори на море или на ридовите во текот на месеците јули и август, кога беше извршен празникот „Море, планинска прегратка“.
 • Во мај 2016 година, ние сме ге. Лилјани antkantar, со дијагностицирање на тетраплегија, со донација, помогна да се реализира нејзината долгогодишна желба да организира стан на приземјето од куќата, а со тоа да ги подобри условите за живеење и да им го олесни секој што и помага со лична нега.
 • Во јуни 2016 година, повторно му помогнавме на г. Борис Хебар кога купува нова, полесна и поинтензивна инвалидска количка.
 • Во 2015 година, Даталаб, исто така, донираше 7.400 евра на Младински хотел „Малчи Беличев“ за летни одмори за деца кои живеат во домот, кои се лишени од безбедно и растат од lубов. Од ова, некои од средствата беа радосни и од нашите вработени со доброволни прилози. Ова ќе им овозможи на децата да летуваат на море или на ридовите во текот на месеците јули и август, кога ќе се изврши празникот „Море, планинска прегратка“.
 • Во април 2014 година, дониравме неколку компјутери, сервери, куќишта и хард дискови на Друштвото за одржлив развој на духот на времето, како дел од Хуманитарните компјутери за проектот Социјално изложена на ризик, што ќе се користи исклучиво за социјално корисни цели.
 • Во март 2014 година му помогнавме на г. При купувањето кошарка за инвалидска количка за Борис Хебар, тој ќе може да продолжи да ги извршува спортските активности, што му даваат голема мотивација во животот.
 • Во 2014 година, исто така го поддржавме настанот Студентски програмирање маратон 2014, каде тимови се натпреваруваат едни со други за решавање на програмски задачи, а победничкиот тим ќе учествува на Централноевропскиот натпревар на Централна Европа на ACM ICPC.
 • Во декември 2013 година, Менаџерскиот концерт се одржа во салата Галус на домот Цанкариев. Меѓу многуте компании кои го поддржаа донаторскиот настан за талентирани музичари беше и Даталаб.
 • Во октомври 2013 година, Конгрес на сметководствени услуги се одржа во Конгресниот центар на Велс Парк Лашко, каде Даталаб и Пантеон беа присутни како спонзор на платина.
 • Во месец мај 2013 година го имаме ГОТО 1982 година – развој на компјутерска култура во Словенија, дозволувајќи им на посетителите да ја видат изложбата и да учествуваат во програмите бесплатно. Бидејќи изложбата привлече голем интерес и задоволство на своите посетители, се преселува во Техничкиот музеј на Словенија во Бистро, каде што ќе биде на преглед од крајот на јуни 2013 година наваму.
 • На крајот на мај 2013 година, од нас беше спонзорирана Олимпијадата Мини Сметководство 2013, што се одржа во Бања Лука.
  Во јуни 2012 година, како дел од конференцијата ПАНТЕОН, ја спроведовме добротворната акција „Море прегратка“. Даталаб Технолоџис, заедно со деловните партнери и бројните корисници на Пантеон, собраа 7.677 евра за три месеци, со што ги воодушевија сите шеесет жители на Младинскиот хотел „Малчи Белиќ“ незаборавен летен одмор.
 • Во април 2012 година, ние ја поддржавме експедицијата на „Флаудирани“ млади алпинисти кои минале еден месец во Алјаска со цел да стапнат на несакани и неименувани врвови, искачување на нови насоки во необоени wallsидови, преземање мерења на глечерот на кој беше експедицијата прва, и правење на документарен филм „Аурора Поларис“. што се емитуваше во ноември во домот Цанкарев во jубjана.
 • Во ноември 2011 година, дониравме два компјутери во градинката Тршиќ, ЈП Крис, за 5-годишните ученици од групата Сонџики да можат да ги научат основите на компјутерската наука.
 • Во мај 2011 година дониравме средства на M3 Novoesto Diving Society Society, која ја организираше подводната акција за чистење на реката Крка „ЕКО – СУБ Крка 2011“, и на овој начин, во согласност со нашата мисија, помогна во зачувување на животната средина.
 • Во мај 2011 година, со дознака, Фондацијата „Кекец“, која се грижи за децата во ризик, N помогна на Нина и нејзиниот син Матјаз, кој има церебрална парализа, во најдоброто од својата способност. Донацијата е за набавка на сопствен автомобил за да може мама да го вози на училиште и неврофизиотерапија во есен. Се надеваме дека со нашиот придонес барем малку придонесовме за подобрата иднина на Маѓаз.
 • Во февруари 2010 година, ја поздравивме Основното училиште Хелена Пухар во Крањ со тоа што дониравме десет компјутери со ЛЦД-монитори и целата друга неопходна опрема. Основното училиште „Хелен Пухар Крањ“ е училиште за деца со посебни потреби, кое со својата професионалност, креативност и посветена работа придонесува за квалитетно образование на децата. Им посакуваме најдобро среќа и задоволство во користењето компјутери.
 • Во летото 2009 година, дониравме персонален компјутер вреден 800 евра на Центарот за безбедност и работа во Тонча Хожевар. Центарот, кој се грижи за лицата со посебни потреби, не можеше да купи компјутер заради тешката состојба. Искрено се надеваме дека тие можат да ја продолжат својата благородна работа со помош на нашата донација.
 • Како бронзен спонзор, ние го поддржавме Студентското информатичко општество (ДŠИ), кое традиционално организира професионална студенска екскурзија во Соединетите Држави.
 • Во финансиската 2008 година, дониравме петнаесет наб Neудувачи на Neovo F-419 на Факултетот за електроника, компјутер и информатика, Универзитет во Марибор.
 • Клиника за детски болести во Љубљана
 • Љубљана зоолошка градина
 • Словенечко здружение за рак на дојка Европа Дона
 • Институт за лица со оштетен вид и слепи лица
 • Студенти на ФРИ – Професионална екскурзија во САД 2006 година
 • СИ – Борба против директивата на ЕУ за усвојување на патенти за софтвер
 • Институт за онкологија jубjана
 • КЛУЧНО Општество – Центар за борба против трговија со луѓе
 • Спортско друштво Којоте

Учество во организации

Даталаб и нашите вработени активно учествуваат во разни домашни и меѓународни организации и работни едукации.

Андреј Мертељ, Извршен Директор на Даталаб, е Извршен Директор на ICT Slovenian Competitiveness Council. Сојузот сочинува 7 вертикални групи (ICT, здравство, материјали, промет и опкружување и фармација) и 3 хоризонтални групи (финансиско-бизнис окружување, школски систем, и тн.). На тој начин ни е дадена можност корисно да влијаеме на насочувањето на словенската влада и помагаме во целта на поставување IT индустријата на место кое е природно за неа во модерното општество.

KODA.SI е здружение на словенечките производители на програмска опрема внатре во Здружението за Информатика при Стопанската комора на Словенија. Даталаб е еден од основачите на здружението, додека г. Андреј Мертељ е претседател на здружението KODA.SI.

PATENTI.SI  е организација која во 2005 г. се бореше против усвојување на директивата за софтверски патенти, која може да го загрози развојот на програмската опрема во цела Европска Групација. Даталаб е еден од основачите на PATENT.SI и покрива поголем дел од финансиските и организационите потреби.

Foundation for Free Information Infrastructure е матичната европска организација која се бори против ограничувањата на инвентивностите и донимација на големите корпорации во развој на програмската опрема. Андреј Мертељ е член на собранието на оваа организација.

Даталаб е член и на Словенечкиот Институт за Стандардизација, кој работи во рамките на Техничкиот комитет за електротехника, информациони технологии и телекомуникации SIST/TCITC. ЕУРО координацијата е со Стопанска Комора на Словенија и Министерство за Стопанство, ги припремаше прептијатијата за преминување на Словенија во Еуро-Окружувањето. Претставници од Даталаб водеа работна група за припрема на Информационите системи во KODA.SI, припремија материјали и координираа одговори на отворени прашања. На семинарите претставник од Даталаб предаваше на пет работилници низ Словенија.

Работното тело за стандардизација на е-работењето при Стопанската Комора Србија, а покасно при GS1 , наменето е за стандардизација и популаризација на електронското работење помеѓу правните субјекти и државни институции.

Словенечката технолошка платформа за програмска опрема и услуги, поврзана со Европската платформа NESSI (Networked European Software & Services Initiative), претставува отворено место на кое знаењето, стратегијата и потенцијалите за брз развој се преплетуваат. Словенечката Технолошка платформа за софтвер и услуги ќе влијаат на поголема поврзаност и глобална достапност на програмската опрема, Е-Услуга како и брзо влијание на новите знаења и технологија. Основна задача на Технолошката платформа е припрема и воведување на нови пристапи, кои овозможуваат развој на економијата благодарение на користењето на деловни методи, кои се насочени кон услужните дејности.

Време е да продолжиме понатаму. Предлог на акционен план за забрзување на воведувањето електронска трговија на малите и средни претпријатија „eMSP Slovenija 2007“.

За додатни прашања, контактирајте не по пат на меил или побарајте не на 02 3079 231.

Иницијатива за еМСП

Во соработка со некои компании и институции, развивме акционен план во кој предлагаме мерки и активности што овозможуваат унапредување на е-бизнисот помеѓу компаниите и државната администрација.

eMSP Slovenija

Потребни ви се повеќе информации?

Јавете ни се или испратете ни меил. Со задоволство ќе ви одговориме на сите прашања.