Деловниот програм помага да се надмине недостатокот на производствени материјали

22 Сеп 2023

Месеците на дефицит на производни материјали се трансформираат во години, станувајќи голема закана за снабдувачкиот ланец. Оваа криза, настаната поради пандемијата и свежите геополитички конфликти, продолжува да ги мачи производителите и потрошувачите. Зголемената побарувачка за производи се претвори од благослов во проклетство. Производителите не можат да ја задоволат побарувачката бидејќи не можат да ги добијат потребните суровини за производство на нивните производи.

Како кошмар, нели? Фрустрацијата е реална, но овие предизвици на зголемување на цените и намалената достапност може полесно да се управуваат со ЕРП систем специфичен за управување со производството.

Како може да ни помогне деловна ЕРП програма на облак

Решавањето на прекините во синџирот на снабдување и нивните последици за жал не е во рацете на производителите, но некои проблеми може да се ублажат со избирање на вистинскиот ЕРП деловен софтвер. Со оглед на тековните проблеми, кои нема да се смират уште некое време, најважно е компанијата да ги планира своите ресурси на таков начин што тие ќе бидат искористени само со најголема корист.

„ЕРП“ (Enterprise Resource Planning) буквално значи „планирање на ресурсите на претпријатието“. Организациите од која било големина користат ЕРП систем за да ги спојат нивните различни ресурси и деловни процеси под еден чадор. Податоците од сите оддели се пренесуваат на едно централизирано решение, каде потоа се синхронизираат за да можат да ги прегледаат деловните информации во реално време. Доколку ЕРП решението се премести во облакот, до овие податоци во реално време може да се пристапи 24/7 од било која  локација, информирајќи ги одговорните во компанијата и се за нејзините активни процеси.

Податоци на кои можете да се потпрете

Таквото гледиште им овозможува на производителите внимателно да ги проверат сите аспекти на нивниот бизнис, вклучително и каналите на синџирот на снабдување. Наместо доцна да реагираат на последни нарачки или пропуштени пратки, со следење на податоците, тие можат да ги идентификуваат и ублажат нарушувањата пред тие да се претворат во проблеми.

Подобро планирање и искористување на ресурсите

ЕРП решенијата, исто така, ја зголемуваат ефикасноста, што значи дека производителите можат да го намалат бројот на материјали што се користат по производот каде што е можно, да ја намалат сопствената побарувачка за залихи и на крајот да го намалат недостигот, барем во мала мера.

Кое решение е соодветно за производствените компании?

Секое ЕРП решение на облак може да им помогне на производителите да станат попродуктивни и попрофитабилни. Важно е софтверот да биде приспособен за да ги задоволи специфичните потреби на преработувачката индустрија. Само тогаш тоа ќе доведе до подобрена соработка, ефикасни работни текови и процеси и подобро управувани тимови.

Покрај управувањето со документи, сметководство, е-трговија, платен список, вистинското ЕРП решение специфично за производство мора да обезбеди интегрирани апликации за производство, планирање материјали и кодови за сериско производство.

 

Како може PANTHEON Manufacture да помогне?

PANTHEON Manufacture е програма за управување со производството која ќе ви помогне да управувате со процесите сеопфатно и ефикасно. Програмата може да му помогне на секој производител да ја преброди бурата предизвикана од недостиг на материјали за производство и прекини во синџирот на снабдување. И како може тоа да ви помогне?

 

Планирање на работниот тек

Максимизирајте го искористувањето на линијата со планирање на производството со реални капацитети и ограничувања.

Управување со материјали

Интегрирајте решенија за следење на материјалите и процесите од суровини до готови производи и извлечете максимум од материјалите – без складирање или, уште полошо, доцнење во испораката на производите до вашите клиенти.

Работни текови за оптимизација на процесите

Спроведување решенија за автоматска оптимизација на процесите.

Следење и анализа

Оптимизирајте го вашето производство врз основа на податоци во реално време.

Интеграција во деловниот информациски систем

Поврзете ги сите ваши производствени процеси и локации на едно место.

 

Преземете го прирачникот што ќе ви помогне да го разберете и изберете најсоодветниот деловен информациски систем за вашата производна компанија.
ПРЕВЗЕМИ ПРИРАЧНИК

 

Не пропуштајте корисни новости и совети

Доколку сакате да добиете новости со корисни бизнис содржини од нашата База на Знаење, Ве молиме пополнете го образецот.

X