,

Дали човекот ја губи важноста со воведување машини во секојдневната работа?

5 Мај 2021

Пред само една година, деловната автоматизација не беше толку актуелна тема како што е денес. Прашањето е, што се случило во меѓувреме ова да стане актуелно прашање за многу компании. Освен епидемијата на корона вирусот, која очигледно предизвика материјална и човечка штета во скоро сите земји, има некои тектонски промени во начинот на работењето на бизнисите.

Најголемите технолошки гиганти, како што се „Фејсбук“, „Гугл“, „Твитер“ и „Снапчат“, во одреден момент се префрлија на целосно оддалечена деловна активност во текот на претходната година. Ова значи дека нивните работници работеле од дома, од безбедна средина во која биле намалени шансите за инфекција. Сето ова не би било можно доколку одредени делови од секојдневното функционирање на овие компании не биле претходно автоматизирани и оптимизирани за луѓето да не зависат премногу од просторот во кој работат. Целата документација и потребната документација за нив веќе е ставена во виртуелна средина, која е дизајнирана така што вработените имаат пристап од оддалечена локација до сè што им треба за секојдневна работа.

Меѓутоа, кога станува збор за помали компании, компании кои се потпираа на деловниот живот, тие имаа одредени проблеми што требаа брзо да ги решат. Деловните програми како PANTHEON се покажаа како добро решение за повеќето пречки во оваа ситуација. Со доаѓањето на кризата во текот на 2020 година, компаниите ги сфатија придобивките од користењето на софтвер и дополнителни решенија во секојдневниот бизнис. Кризата покажа колку е силен сојузник на технологијата во управувањето и развојот на бизнисот, но исто така и дека како такво не претставува пречка за функционирање, туку можност за еволуција во бизнисот. Оние компании кои навреме го гледаат ова, имаат шанса не само да ја надминат моменталната состојба, туку и да ја подобрат својата деловна активност.

Со воведување машини во работата, односно со нивно актуелизирање, се поставува прашањето дали ова претставува закана за вработувањето кај луѓето. Ова не е прв пат секој да се запраша дали воведувањето машини во работата ќе ги намали трошоците за човечки труд, дали работниците се губат и многу повеќе. Подолу, ќе се обидеме да дадеме одговори на овие прашања.

Разбирање на потенцијалот на автоматизација на работата

Кога се зборува за автоматизација, потребно е да се разбере дали постои потенцијал за одредена активност да се автоматизира со користење на моментално достапни технологии или дали е технички изводливо или не. Речиси секоја функција во компанијата, има голем број активности што се вршат секој ден, односно неколку пати со различни задачи.

При анализа на постоењето на видови активности, потребно е да се земе предвид колку време вработените поминуваат во нивното работење. За време на работната недела, работниците сигурно одвојуваат значително време за извршување на помалку важни задачи. Доколку постои можност да се автоматизира одреден дел од работата, се постигнува техничка изводливост. Се разбира, онаму каде што веќе има развиена технологија, а исто така одговара и на трошоците за развој, примена на софтвер и хардвер, тогаш е сосема сигурно дека може да настане автоматизација. Динамиката на работа што би се појавила е уште еден фактор за размислување. Веќе изградениот пазар на работници и нивната цена на работна сила можат да бидат контрааргумент за автоматизација и воведување машини во работата. Меѓутоа, ако машината ја заврши работата подобро, со помалку грешки и побрзо, тогаш е сосема јасно кој победува и зошто е важно од гледна точка на корпорациите да забрзаат и оптимизираат некои од нивните сегменти.

За илустрација, прашањето за воведување трактори и машини во примарното земјоделско производство беше исто така контроверзно за работниците како што е денес со роботите, иако тоа првпат се случи пред сто или повеќе години. Пред да започнат да користат трактори, луѓето управуваа коњи и рачни машини за да ги обработуваат и ораат своите полиња. Со воведувањето трактори и нови алатки, луѓето се прашуваа дали ќе ги заменат, дали човекот ќе стане бескорисен во таа индустрија. До денес, тоа не се случи, бидејќи човекот престана да троши физичка енергија на механичка работа и стана уште поважен во земјоделството, работејќи со истите тие машини и трактори. Ова му овозможи на човекот побрзо, поефикасно и поквалитетно да извршува механичка работа, што му остави повеќе време да се занимава со развој на деловна активност.

Денес е изненадувачки колку на вработените може да им се помогне со воведување алатки кои работат со фактури, сметки, документи што можат да ја исцрпат целата енергија во текот на работниот ден. Замислете само колку време е потребно да се направи платен список за сите вработени, доколку оваа работа се работи рачно. Доколку софтверот го стори тоа, тоа ќе го стори со многу помалку грешки, побрзо и поефикасно. Затоа, вработените имаат повеќе време да се посветат на некои други активности, градење на односи со колеги и слично.

Што може да се автоматизира?

Доколку сакате контрола над процесите во компанијата, тогаш WorkFlow е вистинскиот избор за тоа. Овозможува ниски трошоци за учење на вработените, лесен и брз пристап до податоците и максимизирање на времето поминато. Покрај тоа, се зголемува продуктивноста на вработените, документите можат да се проверуваат електронски, а процесот на информирање на вработените за дневните активности е автоматизиран.

Пресметка на ДДВ, пресметка на плата, пресметка на амортизација, примена пошта, примени и издадени фактури, сето тоа се примери за тоа што може да се автоматизира и оптимизира. Повеќето секојдневни документи можат да се сведат на многу едноставни процеси, а на вработените може да им остане повеќе време да се подобрат и самите себе и околината во која работат.

Забрзајте го секојдневното работење со автоматизација на повторувачки активности

Коронавирусот нè натера да се запрашаме дали сме доволно ефикасни во нашата работа и дали можеме да бидеме подобри. Ако забрзате или оптимизирате одредени активности со употреба на алатки како што е WorkFlow, имате повеќе време да се посветите на вашиот сопствен напредок, учејќи нови вештини, а со тоа да помогнете во развојот и подобрувањето на вашата компанија на многу други начини.

Користејќи ја алатката WorkFlow, можете да го дефинирате протокот на скоро сите процеси во вашата компанија. Откријте кои се сите задачи, документи, проток на информации, можни нивоа на донесување одлуки и многу повеќе. Потоа, можете да оптимизирате сè што е наведено, токму таму каде што процесите се спојуваат и се среќаваат. Секако, еден дел од процесот може да се интегрира во сродни задачи, со што се зголемува квалитетот на работата.

Дали човекот ја губи важноста со воведување машини во секојдневната работа?

Човекот не ја губи својата важност со воведување машини во секојдневната работа. Во кој било момент од еволуцијата на бизнисот, одредена технологија е воведена во бизнисот, за да може да придонесе само за подобро извршување на задачите. Досегашното искуство покажува дека со секое воведување на нови технологии во нивниот бизнис, човекот напредувал и се појавил како победник, што создаде непрекинат ланец на квалитативни промени. Искуството ни покажува дека машината не е противник на човекот во работата, туку силен сојузник, со цел да се овозможи развој на човекот.

Доколку размислувате да набавите алатка како што е WorkFlow, има параметри на кои треба да обрнете внимание при купувањето. Важно е да создадете слика за тоа што го добивате со воведувањето на новата алатка во секојдневната употреба. Кога ќе ги ставите на хартија сите придобивки што вашата компанија може да ги добие со користење на WorkFlow, тогаш ќе ви биде многу појасно кои сегменти можат да се подобрат и поддржат, а вработените да бидат позадоволни.

 

Не пропуштајте корисни новости и совети

Доколку сакате да добиете новости со корисни бизнис содржини од нашата База на Знаење, Ве молиме пополнете го образецот.

X