Зошто треба да правите бекап на вашите податоци?

11 Дек 2020

Зошто треба да правите backup (сигурносна копија) на податоци, но и да имате disaster recovery plan (план за обновување во случај на катастрофа)?

Губењето на било која количина на податоци може да го загрози вашиот личен идентитет, да ја избрише вашата семејна историја и вашиот бизнис целосно да исчезне. Без разлика дали со години чувате високо квалитетни податоци или имате само неколку фотографии од вашето домашно милениче, никогаш нема да сакате да знаете дека едно парче податоци, или сите ваши податоци, повеќе ги нема.

Во ова модерно време, сигурносната копија на вашите податоци е еден од начините да направите нешто во врска со тоа и да бидете сигурни дека вашите податоци нема да бидат загрозени. На тој начин, во случај на катастрофа, ќе се ослободите доколку знаете дека вашите податоци се безбедни и сигурни на друго место.

Таа катастрофа не мора да биде само крај на животниот век на хардверот, туку сè повеќе, поединци и компании се насочени кон сајбер напади, оркестрирани или автоматизирани, што може да предизвикаат голема непријатност доколку не успеете да ги извлечете податоците или да влијаете на работењето на вашиот бизнис, доколку имате компанија.

Бидејќи се повеќе е прашање на време отколку случајот кога вашите податоци ќе бидат компромитирани, покрај бекап-от или сигурносната копија на податоци, потребно е компаниите, но и поединците кои се понапредни корисници да имаат „план за обновување во случај на катастрофа“.

Повеќе паметни уреди, побезбедна сигурносна копија на податоците

Неодамнешните извештаи проценуваат дека во 2020 година ќе бидат поврзани помеѓу 20 и 30 милијарди уреди на Интернет. Многу луѓе се запознаени со компјутери, таблети, паметни телефони и интернет. Сега, други „паметни“ уреди се поврзуваат на интернет, како што се телевизори, домашни безбедносни камери, па дури и фрижидери. Повеќе уреди значи поголем потенцијал за хакерски напад.

Сè повеќе, целите на овие напади се големите мултинационални компании, чии податоци се заробени, а потоа се бара откуп за нив. Најновиот пример е нападот на Гармин (Garmin) во јули оваа година, што предизвика нивната услуга за поврзување Гармин да биде исклучена неколку дена, оставајќи ги корисниците без можност да ги синхронизираат обуките за трчање или возење велосипед, како и базата за воздушен сообраќај на услугата flyGarmin.

Според медиумите, компанијата на крајот им исплатила на хакерите неверојатни 10 милиони долари, иако тие информации не се потврдени. Доколку е така, тоа сигурно ќе биде најголемата сума на пари со која компанијата платила за откуп на своите податоци, што потенцијално можела да ја избегне оваа катастрофа со соодветна и навремена резервна копија, но и со елабориран план за обновување при катастрофи.

Зголемувањето на нападите во последниве години и зголемениот број случаи на протекување на податоци во големите компании, дополнително укажуваат на важноста во обезбедувањето податоци. Да ве потсетиме на вирусот WannaCry кој го опустоши Интернетот во 2017 година и зарази повеќе од 300 000 компјутери во 150 земји низ светот, заклучи значајни деловни податоци и ја наруши продуктивноста на компаниите цела недела.

Да ве потсетиме и на уште еден пример за сајбер-напади врз компаниите. Компанијата Хонда Мотор, светски познат производител на автомобили и друга опрема од Јапонија, мораше да го запре целиот процес на производство во фабриките ширум светот за еден ден, што не само што директно и предизвика големи финансиски штети на компанијата, туку и го наруши угледот на технолошкиот гигант во светот.

Вакви примери има сè повеќе. Според истражувањето на Универзитетот во Мериленд во САД, хакерски напад се случуваат на секои 39 секунди (или во просек по 2.244 пати во текот на денот). Поради тоа, побарувачката за обезбедување податоци стана голема со текот на времето. Иако за првпат се слуша за големите компании кога ќе станат мета на сајбер напади, и малите и средните компании се подеднакво мета, а исто така трпат голема штета.

Поправка на штетата – disaster recovery plan

Сепак, безбедноста на податоците не е само заштита на резервната копија. Рехабилитацијата е клучен аспект на безбедноста на податоците. Компаниите треба да прифатат проактивен пристап кон сајбер безбедноста и да се вооружат со најновите мрежни безбедносни решенија, високо чувствителни поставки на заштитен firewall, како и алатки за да ги закрпат безбедносните ранливости. Покрај тоа, тие треба да користат софтверски решенија што ќе ја намалат загубата на податоци.

Според истражувањето на една од најголемите групации на осигурителни компании во светот, Националното осигурување, кое е меѓу 100-те компании во популарната листа на “Fortune 500” Форбс за најуспешни компании во светот според заработката, две третини од малите и средни претпријатија немаат план за обновување на непогоди . Мали или големи експерти за ИТ безбедност ширум светот се согласуваат дека секоја компанија треба да има план за ублажување на ефектите од природните катастрофи, застојот на серверот и други сложени ситуации.

Можеби нема да можете да предвидите кога ќе се случи загубата на податоци, но можете да бидете сигурни дека вашата компанија ги има вистинските решенија за враќање на вашите критични податоци.

За кои податоци треба да направите резервна копија?

Кога станува збор за правење резервна копија на деловните податоци, прво и основно треба да направите резервна копија од датотеки и проекти кои не можат лесно да се заменат. Може да биде нешто од ексел табела со голем број записи, документи за обработка на текст, финансиски бази на податоци, доверливи податоци за клиенти, па дури и лични датотеки како фотографии, е-пошта, музика и видеа.

Исто така, не треба да ги заборавате официјалните телефони и другите уреди на компанијата. Таблетот или телефонот на вашиот директор за маркетинг или на кој било друг висок вработен кои има многу важни податоци што не треба да се чуваат на кој било уред.

Покрај тоа, секогаш кога компанијата ја менува услугата што ја користи, софтверот или додава нови уреди во мрежата, планот за складирање на катастрофи треба да се ажурира. И покрај тоа, голем дел од компаниите посветуваат многу малку внимание на тој деловен сегмент.

Кога треба да направите резервна копија и колку често?

Врз основа на динамиката на вашата работа, потребно е да направите план за резервна копија што најмногу ви одговара. Оваа резервна копија најдобро се прави за време на викендите или по работните часови, така што продуктивноста на системот и вработените не е загрозена. Во некои случаи, се прави постепено или правење резервна копија од различни сегменти на системот или бизнисот, што на крајот ќе се направи целосна неделна резервна копија. Секогаш треба да се има предвид дека колку повеќе време поминува помеѓу резервната копија на документите, толку е поголем ризикот од загуба на податоците и помала е можноста во тој случај податоците да бидат обновени.

Општо, резервната копија на сите податоци или целосната резервна копија се предлага да се прави еднаш неделно, особено за податоците што се користат во бизнисот, иако тоа се одвива од случај до случај, за индивидуални корисници, како и за големи компании. Промените во количината на користени податоци може да направат неделни, па дури и месечни бекап, доволни, сепак кога станува збор за големи количини на податоци, компаниите често прават резервни копии на дневна основа, па дури и на секој час.

Опции за обезбедување на вашите податоци:

Надворешни хард дискови

Причината зошто надворешните хард дискови се толку популарни за употреба за оваа намена е тоа што се лесни за употреба, преносливи и можат да складираат голем број датотеки. Тие исто така можат да се користат на кој било компјутер со едноставен USB кабел што ги прави одличен избор доколку треба брзо да пренесувате податоци.

Иако надворешните дискови се најчестиот избор на корисници, тие имаат и лоши страни. Повеќето корисници ги држат близу до своите компјутери, така што шансата да бидат физички оштетени е поголема и потенцијално може да се доведе до кражба на дисковите. Користењето надворешни дискови, исто така познато како HDD (хард диск), сè уште е добар начин да се започне процесот на правење резервна копија, но вашите датотеки сепак ќе бидат изложени на ризик и за загуба на податоци.

Софтвер за бекап на податоци

Иако е малку потешко да се разбере и конфигурира од другите опции за складирање, тоа го надоместува со автоматизација – со правилно користење на тој софтвер, можете да наведете кои податоци и системи сакате да ги копирате и зачувате, колку често и каде. Генерално, резервниот софтвер може да помогне во подобро управување со податоците, и покрај тоа, многу од овие софтвери нудат услуга за шифрирање на податоците како дополнителен вид заштита од компјутерски криминал.

Backup “на облак”

Можете исто така да ја зачувате вашата резервна копија или резервната копија на вашите податоци на оддалечена безбедна локација “на облак” (хост) и на тој начин да работите без грижи. Многу корисници го претпочитаат овој метод бидејќи им се чини наједноставен, а податоците се секогаш „со еден клик на дофат“, со предуслов за интернет-конекција.

Иако овој вид складирање на податоци не е опиплив, услугата како што е Сигурносна копија на PANTHEON е најпопуларен поради неговата лесна употреба, како и затоа што не ви е потребен дополнителен хардвер за да го користите. Со сигурносната копија на облак можете да зачувате сè што сакате и со едноставно најавување на различни уреди, со синхронизација на вашата сметка на секој од нив, имате пристап до вашите податоци. Корисниците најчесто сакаат бекап на хост поради безбедност. И кога ќе му дојде крајот на вашиот хард диск, тие документи ќе останат на Интернет, достапни за вас.

Подобро бидете сигурни него да ги изгубите сите податоци

Постојат десетици причини зошто треба да направите резервна копија од податоци од секаков вид, а преземањето дополнителни мерки како складирање на повеќе места може да ве спаси во итен случај. Доколку направите резервна копија на податоците за вашиот бизнис, прво утврдете што е најважно да се чува и колку често треба да правите резервна копија. Да одвоите време за да испланирате стратегија е обично брзо и прифатливо, сепак, доколку сметате дека вашата месечна претплата е превисока, само размислете колку ќе изгубите доколку вашите податоци исчезнат. Секогаш е добра идеја да реагирате однапред, пред да бидете принудени да реагирате веднаш. На крајот, опстанокот на вашата компанија зависи од тоа.

Не пропуштајте корисни новости и совети

Доколку сакате да добиете новости со корисни бизнис содржини од нашата База на Знаење, Ве молиме пополнете го образецот.

X