, ,

Придобивки од PANTHEON ERP Платформата

13 Окт 2022

Дали знаете какви способности ќе му даде PANTHEON на вашиот бизнис? Како технологијата од PANTHEON ERP платформата ќе ги намали вашите трошоци и ќе Ви го забрза растот?

Доколку сте започнале да размислувате за усвојување на ERP систем, едно од вашите први прашања е веројатно како овој софтвер може да му помогне на вашиот бизнис. ERP системот служи како централна база на податоци за целата ваша компанија, нудејќи вреден потенцијал за известување и бројни начини за зголемување на продуктивноста и помали трошоци низ вашата организација.

Затоа, тимот на Даталаб е тука да ви помогне со детално разложување на предностите што PANTHEON може да ги обезбеди за вашиот бизнис:

 1. 1. Безбедност на податоците

Податоците станаа скапоцено поседување за бизнисите бидејќи се многу важни за донесување на најдобри можни одлуки, а PANTHEON софтверот може да помогне да се заштититат податоците со следниве факти:

 • Сите овие податоци се на едно место, наместо да се шират низ повеќе системи со различни нивоа на безбедност, го зголемува нивото на заштита.
 • Ги заменува табелите и другите документи што се наоѓаат на работната површина на вработените и се пренесуваат преку е-пошта.
 • Со Cloud ERP системот, вашите информации обично се дистрибуираат низ повеќе оддалечени сервери за да се заштитат од една точка на неуспех, додавајќи уште еден слој на безбедност. Ова е особено важно ако вашата компанија се справува со многу чувствителни податоци за клиентите.
 • Во друга смисла, PANTHEON може да ја зголеми безбедноста на податоците со ограничувања кој може да пристапува и уредува податоци.
 • PANTHEON ERP системот има дозволи кои се лесни за контрола, обезбедувајќи вработените да ги гледаат само информациите што им се потребни и ги намалуваат можностите за измама или други злобни активности.
 1. 2. Стандардизирани/централизирани податоци

Стандардизираните информации се основа во PANTHEON и ви овозможуваат:

 • Да ги добиете сите сознанија што ви се потребни за да донесувате поинформирани одлуки кои му помагаат на бизнисот да заштеди што е можно повеќе време и пари.
 • Голем дел од вредноста на ERP може да се проследи наназад на фактот дека сите информации од различни оддели се складирани на едно место.
 • Податоците често се шират надалеку низ организацијата во различни апликации и табеларни пресметки, што го отежнува персоналот да пронајде што и да е потребно, но не и во PANTHEON.
 • Сите податоци се во еден систем, сè е во ист формат за да не наидете на проблеми при извршување на извештаи или аналитика.
 1. 3. Усогласеност

Да се ​​остане усогласен може брзо да стане тешко, особено ако сте во високо регулирана индустрија, но ERP го прави тоа многу поизводливо:

 • Поседување точни, ажурирани записи кои лесно се наоѓаат и може да се пребаруваат навистина може да ја намали работата потребна за усогласување со сите прописи до кои вашата компанија мора да се придржува.
 • Прилагодливите алатки за известување во софтверот, исто така, го олеснуваат следењето на усогласеноста и прилагодувањето по потреба.
 • PANTHEON ве прави многу поподложни на ревизија, бидејќи сите информации што може да треба да ги прегледа ревизорот се лесно достапни.
 • Најдобрите решенија исто така ќе се ажурираат за да ги рефлектираат сите промени на овие прописи за да останете усогласени.
 1. 4. Зголемена продуктивност

Постојат безброј начини на кои PANTHEON системот може да даде голем поттик за продуктивноста:

 • Автоматизира многу основни, повторувачки задачи, ослободувајќи ги вработените да работат на други проекти кои носат поголема вредност за организацијата.
 • PANTHEON овозможува побрзо завршување на различни задачи со тоа што ќе ги направи процесите поедноставни и ќе го намали времето поминато за пребарување на информациите што им се потребни.
 • Бидејќи вработените имаат видливост во целата компанија, тие не мора да бараат конкретен сет на податоци или детали за тоа како функционираат одредени процеси.
 • Поголемата продуктивност исто така значи дека не треба да додавате на бројот на вработени онолку колку што би било потребно без ERP платформа.
 • Со отстранување на значителен дел од работата од таблите на вработените, тие потоа можат да преземат нови задачи и да се фокусираат на проекти кои ги користат нивните вистински вештини и експертиза.
 1. 5. Видливост

Видливоста е уште една од широките, фундаментални придобивки на ERP – секој што има видливост во различни аспекти на бизнисот е моќна работа. Овозможува:

 • побрзи и подобри одлуки бидејќи менаџерите го имаат целиот релевантен контекст што може да им помогне.

(На пример, ако тимот за набавки може да го види статусот на нарачките за купување во транзит кои сè уште не стигнале до складот, може да го вклучат тоа во нарачките што ќе ги поднесат за да се избегне вишок или недоволно залихи).

 • Видливоста на статусот на процесите и податоците управувани од други тимови на крајот им помага на сите тимови и поединечни соработници подобро да ја завршат својата работа.
 • Го елиминира времето и напорот потрошени обидувајќи се едноставно да ги најдете овие информации.
 1. Приспособливост

Убавината на водечките ERP системи вклучувајќи го и PANTHEON е тоа што можете да ја користите функционалноста што ви треба сега, додека ја оставате вратата отворена за да додадете повеќе способности по патот. Во таа смисла, системот може:

 • Да се зголемува со вашиот бизнис додека расте и се развива.
 • Можете исто така да додавате нови корисници додека вашите тимови растат.
 • Нема потреба да добивате ново ERP решение само затоа што вашиот бизнис се променил – дури и на големи начини – откако сте го имплементирале постоечкиот систем.
 • Доколку вашиот бизнис има планови за брз раст, PANTHEON Cloud системот ќе ви обезбеди најголема приспособливост.
 • Бидејќи Cloud-системите работат на оддалечени сервери, неопходно е да се додадат дополнителни ресурси потребни за да се одржува непречено функционирање на решението – многу полесно отколку сами да се справите со тоа.
 • Се намалува работата на ИТ и може да ја елиминира потребата за ангажирање тим од технички експерти.
 1. Мобилност

На вработените им стана многу удобно да користат паметни телефони и таблети наместо компјутери за да завршат многу задачи, а во однос на тој тренд, денешните ERP системи се погодни за мобилни телефони, бидејќи:

 • Корисниците пристапуваат до cloud системите преку интернет, тие можат да ги повлечат сите контролни табли, извештаи и други информации што треба да ги видат во мобилниот прелистувач.
 • Многу продавачи сега имаат и мобилни апликации, кои можат да обезбедат подобро корисничко искуство на помали екрани.
 • За некои компании, мобилноста не е само нешто убаво, туку и потреба да се има. Тие може да имаат работници на терен или вработени кои често патуваат и мора да бидат способни да видат ажуриран приказ на нивниот бизнис од други уреди освен компјутер.
 • Овие вработени можат да се грижат и за критичните задачи како одобрувања и следење на готовинскиот тек (AR и AP) кога имаат ERP решение погодно за мобилни телефони.
 1. Заштеда на трошоци

За сопствениците на бизниси и лидерите, најубедливата причина за купување на PANTHEON ERP системот е тоа што ги намалува вкупните трошоци, често во голема мера. PANTHEON обезбедува:

 • Автоматизацијата може да намали или дури да избрише многу административни и оперативни трошоци.
 • Рачно внесување податоци или процеси кои бараат долги патеки за хартија, на пример, често се елиминираат со овој софтвер.
 • Сите сознанија кои овој софтвер може да ги обезбеди се значајни можности за други заштеди на трошоците.
 • Способноста да го следите пулсот на вашата организација на едно место значи дека можете брзо да го идентификувате изворот на повисоки трошоци, што го олеснува намалувањето на трошоците.
 • Подобрувањата во планирањето што ги овозможува PANTHEON ERP системот треба да спречат брзи нарачки, прекумерно производство или прекумерни нарачки, а сето тоа може да ги зголеми трошоците.
 • Постојат безброј начини на кои PANTHEON ERP системот може да ги намали вашите трошоци, поради што овие решенија често имаат брз ROI.
 1. Организирани работни текови

Додека поминувате низ имплементација на PANTHEON, добра идеја е:

 • да работите со експерт на вашиот систем за да ги оцените процесите и да одредите дали има подобар начин да се заврши таа задача во новиот систем.
 • работата се врши на одреден начин затоа што така се прави со години, а не затоа што тоа е најдобрата опција. (ERP може да помогне на тој начин, отсекувајќи чекори и правејќи други подобрувања за да се направи побрзо и полесно извршување на работите).
 • PANTHEON ERP ги стандардизира податоците и работните текови. (Начинот на кој еден оддел се справува со одреден процес може да се разликува од оној на друг оддел, на пример и двајца вработени во одделот за АП можеби нема да ги следат истите чекори за да вршат плаќања).

PANTHEON ERP системот ги искоренува овие несогласувања, осигурувајќи дека сите ги следат истите најдобри практики.

 1. Известување во реално време

Известувањето е без сомнение една од најголемите и најнепосредните придобивки од користењето на ERP систем. Можностите се бескрајни:

 • Со можноста за приспособување на известувањето за сите функции – финансии, инвентар, нарачки, набавки, продажба и маркетинг, човечки ресурси и сè друго што можете да  сонувате. Што и да сакате да измерите или што и да е најважно за вашата компанија KPI, решението ERP може да го пресмета.
 • Вие не само што можете да ги следите перформансите на различните компоненти на бизнисот, туку и да ги споредувате сите оддели за да разберете што го поттикнува бизнисот напред и што го кочи.
 • Од суштинско значење е вашиот извештај да ги одразува најновите податоци и затоа реалното време е толку важно.

(Доколку се потребни две недели за да се добијат бројки за приходи од последниот квартал, тоа не е многу корисно бидејќи информациите се веќе застарени и можеби не се релевантни. Но, доколку вкупните приходи се ажурираат во реално време, како што се случува со секоја продажба, можете веднаш релевантно да донесувате одлуки).

 1. Оперативна ефикасност

Решението за ERP ја зголемува ефикасноста низ вашата организација бидејќи го допира секој дел од бизнисот. Обезбедува:

 • Сите, од работодавци до менаџери на магацини до директори на ниво на Ц треба да видат подобрувања кои им помагаат благодарение на поголемата автоматизација и достапноста на информациите.
 • Процесите стануваат помалку интензивни, што често е од корист не само за компанијата, туку и за клиентите. Тоа може во голема мера да ги намали оперативните трошоци и да генерира поголем профит.

(Размислете за производител кој произведува 10 производи и има просечна профитна маржа од 20%. Со ERP систем, лесно може да ги забележи своите најмалку профитабилни производи, а потоа да работи преку податоците за да открие дека трошоците за работна сила се многу повисоки за двете ставки со најниски маржи. По разговорот со персоналот, компанијата открива дека поголемиот дел од работата што се вложува во изработката на тие предмети е рачна и одзема многу време. Така, производителот одлучува да купи парче машина што може да го автоматизира производството на тие стоки и гледа неговата просечна профитна маржа да се искачи на 25%. Исто така, софтверот ERP му заштеди на бизнисот стотици илјади долари годишно).

 1. Подобра услуга за клиентите

Речиси секој бизнис се натпреварува со други бизниси за истите клиенти. Затоа искуството на клиентите е толку клучно, а голем дел од тоа е обликувано од нивото на услуги на клиентите што може да го обезбеди компанијата. ERP им помага на компаниите:

 • Да ја засилат својата услуга бидејќи ги става сите информации за клиентите, од детали за контакт до историја на нарачки до случаи за поддршка, на едно место.
 • Овозможува побрзи решенија и поперсонализирано искуство кога на клиентите им е потребна помош.
 • PANTHEON ERP системот може да го подобри вашето ниво на услуга на друг начин: попрецизните информации за залихите и нарачките значат дека клиентите скоро секогаш ќе ги добиваат вистинските ставки и нарачките пристигнуваат на време.
 • Ограничувањето на проблемите ќе ги задржи вашите клиенти задоволни и ќе ги зголеми шансите да се претворат во повторливи купувачи.
 1. Соработка

Толку многу од придобивките што веќе ги опфативме, ја олеснуваат соработката:

 • Видливоста на начинот на работа на другите тимови и информациите што ги разгледуваат го олеснува работењето рака под рака и персоналот проактивно да допре кога ќе види можност да им помогне на колегите.
 • Кога вработените почесто комуницираат и работат заедно, целиот бизнис има корист. Заедно, тие може да откријат дупла работа што може да се елиминира или да создаде идеи за подобар начини за грижа за секојдневните процеси. Пропустите во комуникацијата или несвесноста за тоа на што работат другите доведуваат само до проблеми, но ERP решението помага да се спречат тие.
 1. Флексибилност

ERP платформите се дизајнирани да работат за компании од сите облици и големини, поради што врвните провајдери имаат вградено длабока флексибилност во нивните системи и тоа:

 • Им овозможува на корисниците да го приспособат системот за да ги исполни нивните специфични барања, како што се уникатни процеси или невообичаени метрики.
 • Оваа способност за да ги задоволи вашите точни барања е истата причина поради која ERP системите можат да бидат сложени, но еден не е навистина возможен без другиот.
 • Оваа флексибилност е особено важна бидејќи вашиот бизнис се развива со текот на времето.
 • Најефикасните работни текови и KPI може да се променат со текот на времето, а оваа флексибилност значи дека системот сè уште може да работи за вашиот бизнис – нема потреба да го заменувате.
 1. Точно прогнозирање

Вашиот бизнис може да биде подготвен за она што доаѓа само ако знае што да очекува. Овде доаѓа предвидувањето:

 • Користи широк опсег на историски податоци, а понекогаш и други влезни податоци за да се предвиди идната побарувачка, приходи, расходи и други бројки.
 • Прогнозите се многу попрецизни штом ќе користите ERP систем, бидејќи тие се засноваат на поточни и сеопфатни информации, бидејќи сите тие податоци сега се на едно место.
 • Поточните прогнози значат дека можете да направите соодветни подготовки за она што веројатно ќе се случи,

На пр.:(Доколку се очекува продажбата да се искачи за 30%, можете стратешки да купите повеќе залихи или, доколку сте бизнис со услуги, да ангажирате повеќе вработени со вештини каде што очекувате зголемена побарувачка. Доколку се очекува трошоците да се искачат со повисока стапка од продажбата, можете да започнете да барате начини да ги намалите трошоците)

 • На крајот на краиштата, подобрите прогнози можат да им помогнат на организациите и да заработат повеќе пари (со тоа што ги имаат сите потребни ресурси на располагање) и да ги пониски трошоците (со тоа што нема да трошат прекумерно на погрешни места).

 

Не пропуштајте корисни новости и совети

Доколку сакате да добиете новости со корисни бизнис содржини од нашата База на Знаење, Ве молиме пополнете го образецот.

X