,

5 предизвици кои можат да се решат со ERP деловна програма

26 Окт 2022

Прехранбената индустрија наидува на многу фактори во своето секојдневно работење, целиот синџир на снабдување е исклучително сложен. Размислете за целиот синџир на снабдување, каде што секоја алка мора да биде совршено координирана со производниот процес за да се осигура дека производството работи непречено. Секое отстапување влијае на целиот синџир на снабдување.

Деловната програма на прехранбената индустрија мора оптимално да ги поддржува спецификите на индустријата. Но, барањата на компаниите се високи и има многу побарувања во прехранбената индустрија, а различни се барањата во месната, млечната, пекарската, конзервирана прехранбена индустрија итн.

Овој пат ќе се фокусираме на прехранбената индустрија и индустријата за конзервирана храна.

Во прилог ви ги претставуваме клучните предизвици кои ERP софтверот специфичен за прехранбената индустрија може да помогне да се надминат:

Предизвик 1: Сметководство и бизнис

Неодамна, производителите на храна често се соочувале со тесни маржи и зголемени трошоци за суровини и пакување, како и со проблеми со снабдувањето. Значи, мора да направите многу повеќе за да бидете успешни и да ги држите цените надолу. На пример, започнете со рационализирање на вашиот бизнис и намалување на трошоците таму каде што можете. Првиот чекор кон ова е интеграција на ERP решение со функции на залихи, продажба, набавка, персонал и производство. Ова не само што го оптимизира деловниот процес, туку и ги искоренува човечките грешки, вклучително и дуплиот внес на податоци и многу други задачи што се вршат рачно од одделот за сметководство. Така, деловната програма, исто така, драматично ја менува улогата на сметководствениот оддел од позиција за внесување податоци во вистинска функција за ревизија и контрола. Клучната предност е заштедата на време за вашите вработени и целосен преглед на целиот процес, што овозможува автоматско пресметување на цената.

Предизвик 2: Обезбедување и верификација на квалитет
Прописите за безбедност на храна бараат од компаниите за производство на храна и пијалоци строго да се придржуваат до сите прописи и брзо да реагираат на какви било отстапувања во квалитетот на производот. Решавањето на прашања како што се датумите на истекување на храната, лошо пакување на производите, оштетените стоки и патогени од храната може да биде сложено. Деловната ERP програма со интегрирана функција за контрола на квалитетот може да им даде на производителите на храна контрола врз целиот синџир на снабдување и пристап до релевантни податоци за контрола на квалитетот.

Предизвик 3: Краток рок на траење, податоци за нарачката и следење

Суштински фактор во бизнисот на производителите на храна е проценката за тоа колку брзо суровината или производот мора да се консумира (пред рокот на употреба). Деловната програма ERP, прилагодена за прехранбената индустрија е опремена со вградена технологија која ги предупредува производителите кога и кои производи се приближуваат до рокот или можеби веќе се истечени. Софтверот за управување со деловното производство помага да се намали загубата на суровини и производи поради расипување со следење на датумите на истекување на поединечни производи и испраќање навремени известувања кога залихите се намалуваат. Добриот ERP, исто така, обезбедува функционалност за управување со залихи и следење на серија, што им овозможува на производителите да ја следат секоја состојка во производот.

Предизвик 4: Управување со залихи и складишта

Сите знаеме дека инвентарот е движечка сила на една производна компанија. Ефективното управување со залихите е од суштинско значење за производителите на храна – прво, да се обезбеди безбедност на храната и, како резултат на тоа, задоволство на клиентите, репутација на брендот и со тоа раст на бизнисот, и второ, ефективно управување со залихите значително ги намалува трошоците на компанијата.

Следењето на залихите не само што е од клучно значење за спречување на загубата, туку и од суштинско значење за задоволување на побарувачката на клиентите. Доколку има помалку артикли на залиха, побарувачката на клиентите не е исполнета, што значи дека тие стануваат огорчени. Другата страна на ова – имањето премногу артикли на залиха може да доведе до повисоки трошоци. Деловната програма со интегриран систем за управување со складиште може да ги намали овие проблеми и да го следи протокот на залихите, притоа избегнувајќи производство на непотребни производи. Ова е единствениот начин на кој можете да управувате со акциите како професионалец. Добрата деловна програма обезбедува:

 • Непосреден увид во нивоата на залихите
 • Го следи растот или падот на залихите
 • Ја намалува загубата на суровини и ги намалува трошоците за производство
 • Го подобрува управувањето со продавачите и добавувачите
 • Овозможува пристап до податоци во реално време

Во последно време голем предизвик е и навремената достава на пакувањето на храната. Тесните грла во снабдувањето со материјали во моментов се еден од главните предизвици. Така, производителите мораа брзо да реагираат на недостигот, што немаше да биде возможно без деловна програма која овозможува доверливо деловно одлучување врз основа на податоци.

Предизвик 5: Означување

Често се случува производните компании да произведуваат ист производ за различни брендови и со тоа истиот производ да има и различно пакување. Означувањето може да биде комплицирано ако производителот дизајнира ист производ (со исти состојки во ист сооднос) за различни клиенти, иако секој производ има свое име и етикета. Потрошувачите, исто така, треба да имаат пристап до хранливата вредност на даден дел од храната, што ќе го олесни донесувањето брзи и информирани одлуки за купување. Според тоа, производителите се обврзани да ги означуваат нутриционистичките информации – и за усогласеност со безбедноста на храната и за прецизно испраќање и следење, но исто така и за етикетирање на производите како што бараат различни клиенти. Автоматиката за етикетирање управува и со излезните пратки и со интерното ракување со стоки.

Деловната програма брзо ги обезбедува етикетите што му се потребни на производителот, притоа помагајќи им да ги исполнат потребните регулативи со функцијата за означување на производите, така што автоматското производство осигурува дека одредена серија на производот ја добива вистинската ознака за клиентите. Ги носи и следните предности:

 • Креирање на сопствени етикети и баркодови
 • Печати етикети во различни бои и големини за лесна идентификација
 • Го намалува бројот на случаи на препакување на производот
 • Овозможува следење од крај до крај
 • Ја подобрува прецизноста, ефикасноста, видливоста на синџирот на снабдување и способностите за отповикување

Со добра деловна ERP програма, производителите на храна можат подобро да се подготват за раст и развој на нивниот бизнис. Од овозможување на производителите да ги задоволат барањата на клиентите соодветно и навреме, до создавање стратегија што е доказ за иднината и ги затвора празнините во исполнувањето на стандардите за безбедност и квалитет на храната.

PANTHEON Manufacture е програма за управување со производството која ќе ви помогне да управувате со процесите на компанијата сеопфатно и ефикасно. Со програмата го следите и оптимизирате целото патување на производот од суровини и полупроизводи до готовиот производ. Деловниот информациски систем кој ги поврзува и надградува сите аспекти на вашата компанија гарантира дека производството, деловните процеси и вработените работат како непобедлива единица.

Управувањето со производствениот процес во PANTHEON вклучува:

 • Планирање на ресурсите (машините и вработените)
 • Планирање и следење на репроматеријалите по лот број
 • Оптимизирање на работните налози по машини (терминирање на производството)
 • Пишани инструкции (работни налози) за вработените со кои се дефинираат ресурсите, алатите, репроматеријалите, операциите за производство, технолошка постапка, заштитни мерки …
 • Нормирање на операциите и исплата на бонуси за успешност
 • Квалитетен продажен процес


Сакаме да ја споделиме со вас, нашата успешна приказна во компанијата ЛИОН, каде го имплементиравме нашето софтверско решение PANTHEON.

„Во нашата компанија направивме целосна интеграција на Pantheon, од финансово работење, плата, производство до материјално работење и нарачки. Во однос на старото решение, Pantheon ни ги исполни очекувањата, бидејќи добивме подобрување во процесот на производството, направивме интеграцијата со софтверот за да работиме преку мобилни уреди, добивме автоматизиран репортинг на дневно ниво, па се до репортинг на реализирани и нереализирани понуди.“ – Ристе Ристевски, Директор на компанијата ЛИОН

 

Не пропуштајте корисни новости и совети

Доколку сакате да добиете новости со корисни бизнис содржини од нашата База на Знаење, Ве молиме пополнете го образецот.

X