Знаци кои покажуваат дека е време да го промените вашето ерп решение

5 Апр 2023

Се прашувате дали некогаш е вистинско време да го промените  вашето ЕРП решение? Не мислите само вие така.

Повеќето деловни менаџери или сопственици ќе кажат дека немаат време, персонал или буџет за да се справат со промена на ерп системот. Факт е дека никогаш не постои идеално време за промена.

Промената на вашиот ерп софтвер може да изгледа како застрашувачки и скап проект, но последователните придобивки од зголемената ефикасност и подобрените операции го прават тоа добра долгорочна инвестиција. Но, долгорочните инвестиции сè уште не се добар аргумент за преминување на нов систем. Има причина зошто луѓето се држат до постар софтвер: промената на софтверот влијае на целата организација и постои страв од промени.

Доколку го прифатите фактот дека времето, обуката и организациското нарушување ќе се исплатат, има подобри причини да се префрлите на нов ЕРП софтвер, особено на хост.

Доколку се препознаете во најмалку 3 знаци, можеби е време да размислите за нов деловен софтвер.

1. Неефикасноста чини пари

Постојат поефикасни начини за извршување на рутински деловни задачи. Технологијата брзо се менува, а остатокот од неефикасните процеси е скриен трошок, особено за софтверот кој не е облак (хост). Застарениот ЕРП систем, исто така, сè повеќе ги пренасочува ресурсите кон одржување наместо да ви дозволува да ги фокусирате парите и енергијата на решавање на вистинските проблеми.

2. Деловните потреби ги надминаа можностите на деловниот софтвер

Првично, кога се одлучивте за софтверот, тој ги задоволуваше вашите непосредни потреби. Важно е дека деловната програма го поддржува растот на компанијата. Особено ако трошоците за одржување постепено се зголемуваат и бројот на вработени во тимот се зголемува. ЕРП треба да го поддржува и да го рационализира растот на вашиот тим, а не да го попречува или да создава повеќе работа.

Покрај тоа, динамиката на вашата работа се променува. Директорите на компаниите често работат со вработени или имаат филијали на оддалечени локации. Работата со единствен деловен модел кој зависи од централизирана канцеларија едноставно повеќе не е ефикасна. Деловната програма мора да биде поврзана со сите локации и да има ажурирани информации за сите фактури, сметки, акции итн.

3. Деловната програма не ги следи потребите на клиентите

Клиентите, добавувачите и партнерите очекуваат директен пристап до податоците за наплата, испорака и залиха. Тие не сакаат да повикаат некого за да ги добијат овие информации, а вие не сакате да остварувате непотребни повици. Постарите системи не се дизајнирани за пристап од повеќе корисници и помалку се ориентирани кон поддршката на клиентите. Хостирано ЕРП решение може да обезбеди моментален пристап до информации во реално време од било кое место.

4. Немате пристап до информации во реално време

Потребата да се добијат најнови информации го успорува одлучувањето и ја намалува способноста за решавањето на проблемите. Со можностите за деловна интелигенција достапна во денешното деловно опкружување управувано од податоци, од клучно значење е да се додаде интерпретативната вредност на овие информации. Треба да знаете кои делови од вашиот бизнис работат, а кои не – и треба веднаш да знаете за да можете брзо да реагирате.

5. Вашиот ЕРП не е во согласност со законските регулативи

Законодавството се менува секоја година, а понекогаш и почесто. За многу компании, барањата за усогласеност со регулативата постојано се менуваат. Деловниот софтвер на облак, му овозможува на ЕРП да држи чекор со променливите барања на е-фактури, еДДВ – дали сето тоа функционира како што треба?

Доколку барате начин да имате вистинско влијание врз вашите трошоци, да ја зголемите ефикасноста и потенцијалот да порасне, сега е време да размислите за промена на вашата деловна програма. Ќе забележите зголемување на времето и ефикасност речиси веднаш, а со ослободување на вашиот ИТ тим од времето и трошоците за одржување на ERP софтверот во просториите, ќе можете да го искористите вашето време и буџет за да го развиете вашиот бизнис.

Не пропуштајте корисни новости и совети

Доколку сакате да добиете новости со корисни бизнис содржини од нашата База на Знаење, Ве молиме пополнете го образецот.

X